10/8/07

SILOÉ: medecina amb plantes i altres mètodes

10-8-07. Una experiència prou singular ens ha ocupat aquest matí. Siloé és un centre dedicat al tractament i a la capacitació en medecina natural. També conrea plantes medicinals i elabora medecines a partir d’elles i altres derivats.

El va fundar Rita, una monja mexicana, experta en medecina natural que s’havia format a Mèxic, un país amb una mil·lenària i riquíssima tradició en aquest camp de la medecina natural i alternativa.

El diagnòstic és per una tècnica de bioenergia i els tractament es basen en dietes, dejunis, massatges, infusions d’herbes o nèctars naturals elaborats en el centre i “orinoteràpia”. Sí, aquesta darrera tècnica és basa en el que tots penseu. No vaig entendre si calia prendre-la en dejú, o és que l’orina tenia que ser obtinguda en dejú o potser totes dues coses. De fet no tinc intenció de practicar aquesta teràpia de seguida. Asseguren grans èxits curatius. La germana Rita ens deia que havien curat fins i tot càncers de mamà i diabetis.

A banda dels límits de la seva eficàcia terapèutica, aquest centre ha promogut una iniciativa molt interessant per a les comunitats de Jutiapa, allunyades geogràficament i econòmica de qualsevol centre de medecina convencional. La iniciativa és la capacitació de “Guardians de Salut”, que són membres de cada comunitat que es formen amb coneixements bàsics de salut i de medicina natural i disposen a la comunitat d’una farmaciola amb productes produïts en aquest centre. La seva acció és voluntària i les plantes o altres remeis que proporcionen es venen a preu de cost. Els Guardians de Salut fan trobades periòdiques en el centre i aprofiten per col·laborar amb la producció del preparats. Avui hem coincidit amb una d’aquestes jornades i hem col·laborat a envasar i etiquetar un “extracte vital”, fer capsules amb herbes mòltes i tancar i etiquetar bosses amb un pols medicinal. (CA)