22/8/07

L’autèntic sentit de l’Evangeli

22-08-07. Ahir vam anar l’Arnau i jo a acompanyar el Víctor a dues comunitats: SAN FRANCISCO i LAS MARÍAS. Vam haver de córrer força tota la tarda, perquè la primera comunitat és força lluny, a la muntanya. Hi havia un valor afegit a aquesta “excursió” per a mi: hi vaig anar fa nou anys, també acompanyant el mateix Víctor. En aquella ocasió recordo que vaig suar moltíssim perquè encara no estava acabada la pista per a jeeps –com sempre, en un estat lamentable- i l’ascens va ser de més de dues hores.

Doncs bé, a les dues comunitats el Víctor hi anava per celebrar missa, amb la gent de cada lloc. Curiosament, l’evangeli que tocava ahir era el de Mateu que ens sabem de memòria: “Creguint-me: difícilment estarà un ric al Regne dels Cels. Més fàcil serà a un camell passar per un forat d’agulla que un ric entri al Regne dels Cels”. Les paraules, tantes vegades sentides, ressonaven d’una manera diferent en aquella senzilla construcció de fang. San Francisco és una de les comunitats més pobres del municipi de Jutiapa i això es notava per tot arreu. El sermó del Víctor, molt encertat, es va centrar en l’Evangeli i va apuntar la realitat de la pobresa, les seves causes, l’acumulació de les riqueses per part d’uns pocs i també un problema greu que hi va haver fa unes setmanes, quan un home bolo (borratxo) va començar a disparar a tort i a dret.

Realment, ahir vaig poder copsar l’autèntic sentit de l’Evangeli dels rics i de l’agulla. Com canvia si adoptes una perspectiva diferent! Allò que tantes vegades hem repetit –no es veu el mateix des d’un palau o des d’una cabana- és totalment cert. Ahir, a la comunitat de San Francisco i a continuació a la de Las Marías, els seus habitants van comprendre profundament, sense cap dificultat, el missatge d’un passatge de l’evangeli contundent, clar i precís. Nosaltres, en canvi, l’escoltem des d’una altra realitat ben diferent. (MJ)

1 comentari:

Anònim ha dit...

Aquest és un del temes que sempre parlo amb l´Arnau i ell sempre m´interpel.la al respecte. M´imagino que després de totes aquestes vivències la seva interpel.lació seguirà i més forta encara. Em preparo per fer CANVIS DE MENTALITAT I DE PRAXIS per el nou curs que aviat començarà.Molts petons a tots. PEPI