15/8/07

La festivitat de “Nuestra Señora del Tránsito”

14-08-07. Per fi, després de molts preparatius, ahir va arribar la celebració de la Mare de Déu d’agost, anomenada aquí Nuestra Señora del Tránsito. De fet, amb precisió hauríem de dir que vam celebrar la “vetlla” perquè pròpiament la festa es va celebrar la nit anterior. Es veu que el costum de celebrar la vetlla s’ha escampat per tot arreu.

El Joserra, com sempre, amunt i avall, no para mai. Ho vol controlar tot perquè absolutament cada detall funcioni a la perfecció, en especial la megafonia, els amplificadors, els aparells electrònics. És el rei! Ens tenia preocupats perquè es cansava molt i aquest matí ens ha fet cas i ha anat al metge. Té anèmia i una infecció. Amb els medicaments i un complex vitamínic que l’han injectat es troba millor.

A dos quarts de set ha començat la processó. El Joserra conduïa el jeep del davant, que portava el parlante (altaveu), jo al seu costat aguantant el portàtil i posant cançons. El Carles al darrera donant-li el micròfon a cada parada. Al darrera nostra l’altre jeep, conduït pel Víctor, on anava la Verge en una mena de carrossa amb flors. La processó ha durat dues hores i a cada mena d’”estació” o parada s’anava afegint gent, les diferents comunitats per barris. Cada comunitat cantava una cançó o llegia un escrit i quan la processó tornava a caminar s’hi incorporaven; cada cop la processó s’ampliava amb més gent. Al final he calculat que érem més de mil persones, en un clima de respecte i de recolliment. Mentre caminaven es cantaven cançons religioses conegudes per tothom. Feia goig! Mentre la fèiem, vaig recordar la meva participació en unes processons, els anys 60, a la Torrassa. El germà Vicente, responsable de l’Escolania del col·legi aleshores Santiago Apóstol, ens portava a uns quants escolans dins d’una furgoneta pels carrers de la Torrassa, cantant cançons religioses, perquè eren els anys en què es feien les famoses processons de Setmana Santa de la Torrassa. Tot això passava fa uns 38 anys!

Quan va acabar la processó, cap a dos quarts de nou del vespre, tots cap a missa, a la Parròquia. La celebració va ser intensa i amb molta participació. L’església plena de gom a gom, centenars de persones, moltes a l’altar i altres dretes i fora. Al final de la missa, va començar una mena de vetllada o animació, amb actuacions musicals. N’hi va haver dues de molt bones, uns balls folklòrics hondurenys i sobretot els joves de SAMBO CREEK, una comunitat garífuna. Uns 30 nois i nies negres van fer uns balls molt assajats i aconseguits. Després de les actuacions, una vetlla de pregària duta a terme per un grup de pregària fins a les dotze en punt de la nit. En total prop de sis hores de celebració. Encara a la nit algunes persones es van afegir a la festa, en sentit més aviat pagà, amb petards, música i cançons. Algú de nosaltres, a qui va despertar el soroll, ha dit a l’hora d’esmorzar que a la matinada va poder sentir algun crit de Viva la Virgen del Tránsito. (MJ)