26/8/07

Presència internacional

Hondures va ser durant temps pràcticament propietat de les companyies fruiteres nord-americanes que hi conreaven sobretot plàtan (banano). Avui aquesta presència encara és viva tot i que en menor mesura (hi ha la “Dole”). La influència nord-americana es present en la vida quotidiana: paraules manllevades de l’anglès, unitats de mesura (galons, peus...), la cocacola i la pepsi, els busos, els camions, implantació dels Rotarys, ...

Curiosament, pel que fa a vehicles mitjans i petits, com els jeeps, que són el que predomina a Jutiapa, els busitos, petits camions o els cotxes, la hegemonia és dels nipons amb alguna concessió a alguna altra marca asiàtica i una mínima presència de la Ford. Toyota sembla dominar el mercat, acompanyada de prop per Nissan, Mitsubishi, Mazda, Isuzu. També hi ha lloc per als Hunday, Kia i Chevrolet (que és la marca adoptada per la divisió de cotxes de la Daewo). Japó va contribuir a la restauració de les ruïnes de Copán, però ho desconec tot sobre la relació bilateral que pugi mantenir Hondures i Japó. I aquests dies un dels temes d'actualitat ha estat la visita del president de Taiwan a Hondures. Taiwan manté unes estretes relacions comercials amb Hondures, però la Xina també vol jugar fort en aquesta àrea. La versió oficial del Govern és que continuarà mantenint les relacions amb Taiwan i també en tindrà paral·lelament amb la Xina.

En qüestió de transports, ens va sorprendre a Copán, la presència de molts tricicles xinesos fent funcions de taxi. Sembla que a altres llocs també s’havien introduït, però només havien fet fortuna a Copan. Tot i que a Copan, en algun carrer amb una certa pendent, aquests taxis plens, se les veien i desitjaven per pujar amb el passatge. (CA)