2/8/07

Comença l'experiència de Jutiapa (1-8-07)

Ja hem visitat una comunitat (la Masica) acompanyant al Joserra (el "Padre") a fer una oració a casa d'un difunt, abans del seu enterrament. Va ser ahir a la tarda.Més que a la casa del difunt varem estar davant de la casa perquè adins no hi cabia ningú i la calor era asfixiant (eren les 15h). L'oració es va fer davant de la casa -no al carrer perquè de carrers no n'hi havia en aquell poblat-.

Hi havia molta gent. Alguns seguien l'oració, un lugareny acompanyava les cançons amb una guitarra, d'altres callaven respectuosament i d'altres parlaven entre ells. Molts gossos estirats a l'ombra i a vegades bordant si algun nen els trepitjava passant per sobre. A un costat de lasa hi havia la font comunal (d'aigua no potable, però si més no era aigua). Mentre feiem l'oració alguns rentaven plats a la font o alguns aprofitaven per dutxar a criatures petites. Tot molt autèntic.

Per ara, del que hem vist, dels municipis i de la forma dels poblats destaca la dimensió aparentment caòtica d'organitzar-se i d'urbanitzar el sol. Hi ha molts nens i tots al carrer. És època escolar, però tots els nens estan al carrer perquè hi ha vaga de mestres que és el més habitual. Dieuen que el curs passat no van tenir ni 100 dies de classe. En Joserra (el Padre) ja ens ha preparat un bon pla de sortides i activitats, en la majoria dels casos acompanyant-lo a ell en la seva activitat.

Per dinar vàrem menjar llenties i llonsa de chencho (què és com aquí denominen el porc). A la nit ja van apareixer els esperats frijoles, aquest cop "maxucats" per la cuinera. Bé... un puré de frijoles. Són força bons.

En Marcel ho desenvoluparà més en una nova entrada. (CA)