2/8/07

Joserra

Un dels motius del viatge es diu Joserra. José Ramon Zudaire és un clergue de Sant Viator que ara està a Jutiapa amb dos companys més animant una parròquia formada pel nucli de Jutiapa (de 5000 habitants) i prop de 80 comunitats o petites aldees diseminades per la muntanya que pertanyen a la parròquia.

Ahir en Joserra ens va rebre amb alegria i ens va acollir amb molta cura i dedicació. Com que feia molt temps que no el veia, em va semblar una mica desmillorat i mes prim, però amb l'entusiasme i el bon ànim de sempre. A l'hora de dinar vàrem veure que de resultes del cancer que va patir només pot menjar purés i a vegades li costa empassar. Ens diu que del cancer ja està curat i a totes les revisions ja no li troben rastres del mateix. Amb tot, la seva situació, pel menjar i per altres petits entrebancs, és força dura, però ell mai ho aparenta.

Com en altres ocasions de trobada amb ell, de seguida ens va fer algunes recomanacions de lectura teològica o reflexió. Ens recomana llegir La ética de Cristo de José Maria Castillo, el teòleg de Granada que recentment s'ha separat dels jesuïtes.

El missatge de fons que ens va anunciar és el de l'humanitat de l'ètica de Jesús. També va sortir en el comentari de l'evangeli dins de l'oració que es va fer ahir per un difunt.

A primera vista em fa pensar en un llenguatge diferent de les darreres converses mantingudes amb ell (de fet ja fa molts anys!) quan ens parlava de la "segona conversió". Ara sembla parlar
d'un espritualitat viscuda com a radicalitat ètica humanitzadora.

Ja hi haurà temps d'aprofundir-hi. I de llegir el llibre que amb l'activitat que portem, evidentment, encara no hem començat. (CA)