8/8/07

“…se canta, se goza y se baila así”

8-8-07. Arribem a una escola, sembla que els nens i les mestres ens esperen. Muntem el parlante, tot els els nens es posen al voltant i comença a sonar la música de la campanya. Una animadora, micròfon en mà, comença a preguntar pels temes i els lemes que han treballat amb la mestra. Aquestes preguntes i intervencions van alternant amb cançons i danses que un grupet ha treballat més i que ensenya a ballar tots els companys.

Això és a l’”escoleta” de Salitran, més tard es repetirà a la d’Aguadulce, i es tracte de la “Campanya Infantil 2007”. Aquesta campanya fa 29 anys que la convoca l’església Catòlica d’Hondures amb la finalitat d’educar en valors. La mascota és Don Sabio, un subjecte amb forma de llibre. Cada any hi ha un tema de campanya (enguany és millorar les relacions socials) que es desenvolupa al llarg de 7 setmanes de juliol i agost (a Hondures són lectius).

Cada setmana té un subtema, que es dedica a una matèria escolar diferents (matemàtiques, espanyol, socials...) i es treballa mitjançant, contes, un lema i un cartell al·lusiu i, especialment, amb cançons creades específicament amb continguts del tema i ballades amb un ritme molt “pop”. El treball es fa a l’escola però l’equip dinamitzador de la campanya passa un cop per escola, per fer-hi sessions especials com la d’avui. La campanya acaba amb festes de cloenda a cada escola o més col·lectives ajuntant vàries escoles. La música és la protagonista principal en aquests moments i el veritable element dinamitzador de la campanya.

La parròquia de Jutipa i SERSO donen suport a la campanya i participen en la seva dinamització. Ja es veu que els mossens serveixen per a tot. En Víctor ha esta molt implicat en la campanya a nivell central i avui en Joserra, a més de xofer i transportista del material ha fet d’excel·lent disc-jockey. En Manolo ha fet el mateix en sengles escoles d’altres dues comunitats. (CA)