13/8/07

La comunitat colpida (Ha estat un accident? - I)

Dissabte al matí –el dia del mercadito verde- van començar a circular notícies sobre tres morts en xocar un cotxe i una camió a prop de Jutiapa, la nit passada. La identitat dels morts no coincidia en totes les versions, però sempre es tractava de membres de la família Guerra. La preocupació es notava en totes les cares ja que el Sr. Guerra treballava a SERSO, la ONG promoguda per la parròquia de Jutiapa.

Aquell mateix matí, viatjant cap a la Ceiba per comprar coses per la diada de les comunitats que celebràvem l’endemà, varem poden veure el camió implicat, amb senyals d’un fortíssim impacte frontal, encara al vell mig de la carretera, ocupant plenament un dels sentits de la marxa i constituint un perill evident. De retorn de la Ceiba, un parell d’hores més tard, el camió restava en la mateixa posició i sense cap senyal o indicatiu per als cotxes que venien i trobaven el seu carril impedit.

Al llarg del dia algun sacerdot i altres membres de la comunitat es van acostar a casa dels Guerra i es van anar aclarint més coses. D’una banda s’aclareix qui eren els ocupants del vehicle i el seu estat. Tres morts, que resulten ser la filla i el gendre del Sr. Guerra i el fill petit d’aquests, de 5 anys (net del Sr. Guerra). Sobreviu, però està hospitalitzada, l’altra filla (neta del Sr. Guerra) de 13 anys.

El motiu del viatge era celebrar l’aniversari de la nena ara hospitalitzada. Els seus pares estaven separats però, amb motiu de la festa, es va reunir tots a casa els avis a Jutiapa. A la nit, els pares i els dos fills, van retornar a la Ceiba on vivien i, pocs quilòmetres després de sortir de Jutiapa, a l’alçada d'Agua Dulce, a les 10 de la nit i plovent, es van veure embolicats en l’incident on tres d’ells van perdre la vida.

Tot i la presència de la pluja, tractant-se d’una recta el lloc de l’impacta, tothom sospitava la presència de l’alcohol, malauradament molt freqüent entre els homes hondurenys els caps de setmana. Però el gendre del Sr. Guerra, conductor del cotxe no havia begut. (CA)