28/8/07

La importància de l’organització comunitària

28-08-07. Aquest matí he pogut assistir a un dels millors tallers en què he participat fins ara. El donava José Domingo, un home amb “moltes taules”, entre altres coses perquè ha exercit de mestre durant molts anys. El taller era sobre Organització i Desenvolupament comunitaris, a la comunitat NI DUERMES-2. (Realment, els noms de les comunitats, com ja hem comentat altres vegades són ben pintorescos).

Primer, el mestre Domingo ha començat per aprofundir en el significat de les paraules “organització” i “comunitària”. A partir d’aquí, ha introduït amb molt bona pedagogia diferents conceptes. El primer, la importància d’analitzar acuradament les funcions de cada organització i de la comunitat. Aquí, per exemple, hi ha grups o organitzacions diversos: Botiga de consum, el Patronat, els Pares de Família, la Junta d’Aigua, les Esglésies i el Grup de Dones. Els càrrecs han de complir una funció clara, amb transparència, però l’assemblea és el que compta en darrera instància. El segon, la necessitat que les diferents organitzacions es coordinin bé. I el tercer aconseguir més unió, tot formant un equip, per tal que la comunitat funcioni encara millor. Domingo ha insistit reiteradament que per assolir aquests objectius només cal una cosa: voluntat.

D’aquesta manera, amb una bona organització, la comunitat podrà gaudir de més nous projectes, amb l’ajut de SERSO o d’altres institucions. Aquests són els principals reptes de cara al futur per a la comunitat Ni duermes - 2: tenir energia elèctrica i una llar d’infants per als nens més petits. Coses que, per als nostres ulls, semblen gairebé ridícules o sense importància, però que aquí són senzillament tot un luxe. (MJ)